Soczyste sznycle z kurczaka z pokrzywami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiąca panierka, a pod nią soczyste delikatne mięso z kurczaka. Ciekawy akcent smakowy nadają młode listki pokrzywy.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka QAFP, a jeszcze lepiej szczęśliwego z wiejskiego podwórka
    litr maślanki

    sól morska
    pieprz kolorowa
    młode listki pokrzywy

    jajko
    mąka krupczatka
    bułka tarta

    olej lub gęsi smalec do smażenia

Soczyste sznycle z kurczaka z pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi układamy w naczyniu i zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.
    Piersi płuczemy i osuszamy.

    Pierś wkładamy do grubego woreczka spożywczego, a następnie rozbijamy. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

    Kotlety posypujemy solą, pieprzem oraz listkami pokrzywy. Listki pokrzywy, przyklepujemy, żeby przykleiły się do mięsa.

    Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
    Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik. Sznycle podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy