sok przecierowy pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsze są pomidory malinówki. Mają bardzo mało pestek i dużo miąższu.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 kilo pomidorów
    2 łyżki soli

Sok przecierowy pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20cjhbt 1.
    Pomidory sparzyłam, skórki i obrałam.
    Następnie po kolei miksowałam blenderem.
    Surowy sok przecierowy posoliłam i gotowałam.
    Do moich pomidorków dałam dwie łyżki soli.
    Dla mnie to było wystarczająco.
    Podgrzewałam, aż lekko odparowały z wody. Można dłużej gotować, aż zrobi się gęsta masa. Dla mnie jednak bardzo ważna jest zawartość witamin. Podejrzewam, że długie gotowanie to zabójstwo dla wszelkich soli mineralnych występujących w pomidorach. Następnie wlałam do słoików i pasteryzowałam w piekarniku.
    Podgrzałam piekarnik do 200 *, razem ze słoikami. Następnie wyłączyłam i trzymałam w tej temperaturze przez 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy