Sok z malin

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Niezastąpiony zimą, świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub jako sam sok.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 150ml (słoiczek):
    maliny 250g
    cukier 50g

Sok z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Maliny opłukać na sicie, włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu aż się rozpadną.

    2. Przetrzeć przez sito o drobnych oczkach żeby oddzielić pestki.
    3.Sok ponownie umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, dodać cukier. Gotować około 3 minut.
    4.Słoiczek należy odkazić (ja wstawiam na 3 minuty do mikrofali).
    5.Sok do słoiczka lejemy zaraz po wyłączeniu, żeby był bardzo gorący. Ostrożnie zakręcamy, odwracamy słoiczek denkiem do góry i pozostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.
    6.Sok można przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu rok.

Porady

Jeśli ktoś woli słodszy sok można dosypać więcej cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy