solona tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

delikatne maślane ciastko z czekoladowym aksamitnym kremem i odrobiną chrupiącej soli

  • 2 godz.

Składniki:


  • składniki na 4 sztuki :
    spód:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka bardzo zimnej wody
    krem:
    mały kubek śmietany kremówki ( 200 ml)
    100g czekolady mlecznej
    2 łyżki masła
    1 łyżka ciemnego kakao
    szczypta gruboziarnistej soli morskiej

Solona tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    z podanych składników zagniatam ciasto ( jeśli klei się do ręki, można dodać odrobinę mąki) , dzielę na 4 części każda wałkuje na ok 3 mm i wykładam foremki ( wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką). odstawiam do lodówki na ok 30 minut, następnie piekę ok 15-20 minut w temp. 180 stopni . studzę , następnie wyjmuje ciastka z foremek.
    krem:
    kremówkę zagotowuje, gorącą kremówka zalewam pokruszoną czekoladę, masło i kakao, dokładnie mieszam trzepaczka , aż wszystko się połączy. następnie zostawiam do wystygnięcia. zimna masę przekładam na tarty i wstawiam do lodówki do stężenie ( co najmniej 2-3 godziny).

    przed podaniem posypuję szczyptą gruboziarnistej soli morskiej .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy