Solona tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
z podanych składników zagniatam ciasto ( jeśli klei się do ręki, można dodać odrobinę mąki) , dzielę na 4 części każda wałkuje na ok 3 mm i wykładam foremki ( wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką). odstawiam do lodówki na ok 30 minut, następnie piekę ok 15-20 minut w temp. 180 stopni . studzę , następnie wyjmuje ciastka z foremek.
krem:
kremówkę zagotowuje, gorącą kremówka zalewam pokruszoną czekoladę, masło i kakao, dokładnie mieszam trzepaczka , aż wszystko się połączy. następnie zostawiam do wystygnięcia. zimna masę przekładam na tarty i wstawiam do lodówki do stężenie ( co najmniej 2-3 godziny).
przed podaniem posypuję szczyptą gruboziarnistej soli morskiej .
Komentarze