Sonata makowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

To ciasto nie tylko ma poetycką nazwę, ale i smakuje niczym poezja!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    - 25 dag maku
    - 15 dag cukru
    - 5 jaj
    - 5 dag mielonych orzechów
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    - 4 jaja
    - 4 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki
    - łyżka soku z cytryny
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:
    - 15 dag mielonych orzechów
    - kostka masła
    - ok. 10 dag cukru pudru
    - 3/4 szklanki mleka

Sonata makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać mak i orzechy, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę. Ciasto wyłożyć na blachę.

    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka. Lekko ubijając, dodawać mąkę z proszkiem, sok cytrynowy. Wymieszać, wylać na ciasto makowe. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180) ok. 30 min. Po upieczeniu odwrócić.

    Krem orzechowy:
    Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Orzechy wsypać do wrzącego mleka. Wymieszać, ostudzić pod przykryciem. Połączyć z masłem. Wyłożyć na ciasto, polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy