SORBET TRUSKAWKOWY

3 (1 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

W sezonie truskawkowym taki sorbet robimy obowiązkowo.
Truskawki z przydomowego ogródka smakują najlepiej

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny
    1 szklanka wody

Sorbet truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Wodę zagotowujemy z cukrem.
    *Truskawki miksujemy, dodajemy wodę z cukrem oraz sok wyciśnięty z cytryny.
    * Mus przekładamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki. Co dwie godziny mus trzeba przemieszać, aby lody się nie zgrudowały.

Porady

Jeśli chcemy lody mało słodzone, zmniejszamy ilość cukru, ale również soku z cytryny o połowę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy