Sorbet z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu w jednej z nowo otwartych w Krakowie lodziarni jedliśmy sorbet z czarnej porzeczki - był przepyszny! Z ostatnich już w tym sezonie porzeczek postanowiłam przygotować podobny sorbet. Wyszedł świetny, delikatnie kwaskowaty i orzeźwiający.

Składniki:

  • 250 g czarnych porzeczek obranych z gałązek
    sok wyciśnięty z 1/4 limonki
    3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
    kilka świeżych lub zamrożonych czarnych porzeczek

Sorbet z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki rozdrabniamy blenderem. Jeśli chcecie, możecie powstałą masę przetrzeć przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek i kawałków skórek - sorbet będzie miał wtedy trochę jaśniejszy kolor - ja z tego zrezygnowałam. Rozdrobnione porzeczki mieszamy dokładnie z syropem cukrowym i sokiem z limonki. Jeśli chcecie by sorbet był bardziej słodki, użyjcie większej ilości cukru. Masę porzeczkową przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika do czasu, aż odpowiednio się zmrozi. Od czasu do czasu mieszamy go łyżką. Podajemy udekorowany listkami mięty i porzeczkami.

Komentarze

Podobne przepisy