Sorbet z kiwi

0 (0 ocen)

W upalne dni, zamiast lodów można zrobić sorbet! Orzeźwiający, nie za słodki, przepyszny :)

Składniki:

  • 1 kg kiwi
    4 łyżki cukru (lub więcej)
    sok z cytryny
    ½ szkl. wody

Sorbet z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze części. Zmiksować razem z sokiem z cytryny na puree. Wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (cukier powinien się rozpuścić!) Mieszankę zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie umieścić w lodówce do schłodzenia (około 30 minut). Po tym czasie dodać ją do puree z kiwi i dobrze zmiksować. Masę przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i schłodzić w lodówce całą noc. Schłodzoną ponownie zmiksować i umieścić w zamrażalniku. Podczas chłodzenia co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować (zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu, a sorbet będzie bardziej puszysty). Tak przygotowany sorbet przechowywać w zamrażalniku. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy