Sos berbecue do mięs

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Doskonale podkreśli smak Twoich dań.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 3 słoiczki:
    1 kg pomidorów
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka wędzonej soli
    2 łyżki cukru
    2 suszone śliwki
    2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy)
    2 łyżki przecieru paprykowego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu jabłkowego

Sos berbecue do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do lekko rumianej dodajemy pomidory, posiekane śliwki, sól, cukier oraz olej. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy przeciery i już bez przykrywania ponownie zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości i wszystko miksujemy na gładki sos. Przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystudzenia. Gotowe przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy