Sos chrzanowy na ciepło, do jajek, kiełbas i mięs

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki w wykonaniu, bardzo smaczny, doskonały zarówno na święta jak i na co dzień.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pół litra bulionu lub wywaru mięsnego
    - pól szklanki śmietany 12 lub 18%
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 3-4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka ( w/g smaku )
    - pół łyżeczki majeranku
    - sól, pieprz biały do smaku

Sos chrzanowy na ciepło, do jajek, kiełbas i mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar mięsny podgrzewam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Gorącym sosem polewam ugotowane na twardo jajka, ugotowane kiełbaski lub mięso.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy