Sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny sos grzybowy nadający się do różnych mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na oliwie z cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 cebula
    20-30 dag świeżych lub mrożonych grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )
    1 szklanka gęstej śmietany
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki masła
    kostka grzybowa
    sól, pieprz

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy