Sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam grzyby,a zwłaszcza ich zbieranie.To mój żywioł,potem już ich przetwarzanie tak nie cieszy,ale musi się z nimi zrobić:) Polecam mój przepis na sosik.

  • 30 min

Składniki:

  • Grzyby(kozaczki,podgrzybki i jakie mamy) około 1kg
    • Cebula 2 szt.
    • Masło 1/2 kostki
    • śmietana 18 % 1/2 kubka dużego
    • Sól ,magii,pieprz
    • Mąka czubata łyżka

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24boagd 1. Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
    Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
    Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
    Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
    Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
    Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
    Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.

    Smacznego życzę!

Komentarze

Podobne przepisy