Uwielbiam grzyby,a zwłaszcza ich zbieranie.To mój żywioł,potem już ich przetwarzanie tak nie cieszy,ale musi się z nimi zrobić:) Polecam mój przepis na sosik.
30 min
Składniki:
Grzyby(kozaczki,podgrzybki i jakie mamy) około 1kg
• Cebula 2 szt.
• Masło 1/2 kostki
• śmietana 18 % 1/2 kubka dużego
• Sól ,magii,pieprz
• Mąka czubata łyżka
1.Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.
Komentarze