Sos karmelowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodki jak miodek domowy sos karmelowy. Wystarczą trzy składniki: słodka śmietanka, ciemny cukier muscovado oraz szczypta soli by cieszyć się jego słodkim, karmelowym i lekko miodowym smakiem. Ten sos jest idealnym dodatkiem do lodów, kawy oraz innych deserów.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 42%
    szklanka cukru muscovado
    szczypta soli morskiej

Sos karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Gdy masa się zagotuje wyłączamy ogień. Sos przelewamy do słoiczków. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Porady

Po schłodzeniu sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji dlatego również nadaje się np. jako smarowidło do kanapek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy