Sos myśliwski

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos można podawać z ziemniakami albo na przykład z krokietami ziemniaczanymi z pieczarkami

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kiełbasa np toruńska 100g
    Ogórek kiszony 20g
    Cebula (1/2 szt) 35g
    Koncentrat pomidorowy 10g
    Mąka przennna 10g
    Olej 20g
    Woda 200g
    Sól, pieprz do smaku

Sos myśliwski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy kiełbasę i kroimy ją w słupki.
    Cebulę kroimy na małą kostkę. Kiełbasę i cebule przysmażamy na oleju aż do zeszklenia się cebulki. Dorzucamy do tego pokrojone ogórki w słupki i podsmażamy jeszcze chwilkę. Całość przerzucamy do rondelka i zalewamy ok 3/4 wody z całości. Do reszty wody dodajemy mąkę i tworzymy zawiesinę (nie może być grudek). Do gotującego się sosu dodajemy zawiesinę i mieszamy. Na koniec dodajemy Koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy