sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonała alternatywa dla sosu mięsnego.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1kg pieczarek
    - 4 łyżki masła
    - 1 mała cebula
    - 2 kostki bulionu grzybowego
    - 2 łyżki śmietany 18%
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka octu
    - przyprawa do smaku

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę skroić na małe kawałki i usmażyć w maśle na patelni, aż cebula będzie zarumieniona.


  • 2. Ugotować bulion z 2-kostek (4 szkl wody)
  • 3. Dodać bulion do pieczarek i cebuli. Gotować jeszcze około 5 minut.
  • 4. Dodać do całości śmietanę, mąkę (rozmąconą widelcem w pół szkl wody), przyprawę i ocet. Gotować na wolnym ogniu około 2-4 min aż zacznie wrzeć.

Porady

* do sosu można dodać koperek albo pietruszkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy