Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Sos pieczarkowy to jeden z tych sosów który może służyć jako dodatek do dań mięsnych, makaronów, klusek czy ziemniaków. Polecam.

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki śmietanki
    sól, pieprz
    Natka pietruszki
    1 łyżka masła

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i oczyścić, przyciąć trzony i pokroić w drobne paski. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki i poddusić. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Podprawić mąka rozmieszana ze śmietanka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do smaku posypać posiekaną natkę pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy