Soso pieczarkowy uniwersalny

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealny do mięsa gotowanego, duszonego, pieczonego. Sprawdzi się także z makaronami.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki rosołu
    8 średnich pieczarek
    łyżka kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz do smaku

    ZAPRAWKA:
    0,5 szklanki zimnej wody
    2 łyżki mąki

Soso pieczarkowy uniwersalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubej tarce. Zalewamy rosołem, zagotowujemy i gotujemy około 10 minut. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą. Wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Sos Podajemy ciepły.

Porady

Sos można przygotować całkowicie na wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy