Sos pieczarkowy z makaronem kokardki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie dla lubiących potrawy z makaronem i sosem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    opakowanie makaronu kokardki
    sól
    pieprz
    papryka słodka suszona
    cebula czerwona
    suszona włoszczyzna
    domowa kostka rosołowa
    śmietana
    mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
    tłuszcz do smażenia

Sos pieczarkowy z makaronem kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym tłuszczu dusimy wymyte, pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podczas duszenia posypujemy suszoną włoszczyzną i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do zmiękczenia pieczarek i cebuli. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody z łyżką czubatą domowej kostki rosołowej,listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy duszone pieczarki z cebulą, zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy sos mąką. W między czasie gotujemy makaron kokardki według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Odcedzony makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.

Komentarze

Podobne przepisy