Sos pomidorowy aksamitny

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów.

  • 15 min

Składniki:

  • • 0,5 kg świeżych, mięsistych pomidorów
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 serki topione śmietankowe po 100 g
    • szczypta suszonego oregano i bazylii
    • sól, pieprz dosmaku
    • 2 łyżki oleju

Sos pomidorowy aksamitny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos aksamitny pomidorowy 1. • Cebulę i czosnek obrać i pokroić, podsmażyć na oleju.
    • Świeże pomidory pokroić w kostkę, zagotować i przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki i skórkę lub dodać pomidory z puszki.
    • Zagotować - świeże pomidory dłużej aby odparowała woda.
    • wrzucić serek, mieszać, aż się rozpuści.
    • Doprawić i zmiksować.
    • Jeśli używamy pomidorów z puszki to przetrzeć przez sito na sam koniec.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów można użyć z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy