Sos pomidorowy do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju dodając po łyżeczce cukru i kucharka. Dodać paprykę słodką i chili posiekane w drobną kosteczkę. Podsmażyć, gdy papryka zmięknie dodać pomidory wcześniej sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i posiekane. Dodać też czosnek i dusić wolno bez przykrycia ok 2 godziny, do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodać bazylię, po chwili zmiksować poddusić jeszcze kilka minut, doprawić do smaku i przełożyć do słoiczków. Poddać pasteryzacji 10 min. U mnie wyszły 2 słoiczki po koncentracie pomidorowym i 1 mała buteleczka po soku Kubuś.
Uwagi
ja pokrojone pomidory z deski zsuwam na sitko, aby troszkę obciekły.
Komentarze