Sos rydzowy z białym winem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniały, jesienny sos. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    50 g masła klarowanego
    400 ml słodkiej śmietan
    200 g świeżych rydzów
    200 ml białego, półwytrawnego wina
    1 czerwona cebula
    sól i pieprz do smaku

Sos rydzowy z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i szklimy drobno posiekaną cebulę. Oczyszczone grzyby i piersi kroimy drobno i dodajemy do smażenia. Po dwóch - trzech minutach wlewamy połowę białego wina i dusimy aż płyn zredukuje się o połowę.

    Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, dolewamy resztę wina, skręcamy ogień i dusimy dwadzieścia minut.

    Podajemy z kaszą, tortellini lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy