Sos śmietanowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Doskonały do łososia, krewetek i bitek. Pięknie wygląda udekorowany listkami mięty. Przepis przysłała Daria Muszyńska

  • Łatwy

Składniki:

  • - wino białe półwytrawne: 0.5 szklanki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz biały (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Sos śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło schładzamy. Wino
    doprowadzamy do
    wrzenia. Gotujemy na małym
    ogniu, aż zredukujemy
    objętość do połowy. Wlewamy
    śmietanę, mieszamy.
    Gotujemy, aż odparuje
    do 1/3 płynu.
  • 2. Do wina stopniowo dodajemy
    masło, energicznie
    mieszając, np. trzepaczką
    do piany. Nie doprowadzamy
    do wrzenia. Doprawiamy
    solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy