Sos szpinakowo - pieczarkowy

0 (0 ocen)

idealny do ryb

Składniki:

  • 6 łyżek masła, 1/4 pokrojonej cebuli, 225 g pokrojonych pieczarek z jeszcze zamkniętymi kapeluszami, 300 ml gorącego wywaru z kury, 225 g szpinaku, 2 łyżki mączki kukurydzianej, 150 ml śmietany kremówki, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sos szpinakowo - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić na patelni 4 łyżki masła i lekko zrumienić cebulę. Dodać grzyby, dusić, aż puszczą sok. Potem dodać wywar i szpinak. Mączkę kukurydzianą rozprowadzić łyżką zimnej wody i domieszać do grzybowej mieszanki. Pozostawić niech słabo wrze do zagęstnienia. Sos na gładko wymieszać, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać gałkę. Przelać do sosjerki.

Komentarze

Podobne przepisy