Sos tatarski

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszny dodatek do jaj, sałatek, surówek.

  • 10 min

Składniki:

  • szklanka majonezu,
    1/2 szklanki śmietany,
    łyżka posiekanych grzybków marynowanych (mogą być pieczarki),
    ogórek konserwowy,
    średnia cebula,
    łyżka musztardy delikatesowej,
    łyżeczka octu z grzybków,
    Przyprawy do smaku:
    cukier puder,
    sok z cytryny,
    sól, pieprz,

Sos tatarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobniutko posiekana cebulę sparzamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimna wodą, odsączamy. Ogórka drobniutko siekamy. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy musztardę oraz pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku.

Porady

Do sosu można dodać kawałek ostrej, drobno posiekanej papryki marynowanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy