Sos z borowików z pietruszkową nutą

0 (0 ocen)

Pyszny sosik z wyraźnym posmakiem pietruszki, grzyby rozpływające się w ustach a do tego pyszne dodatki. Obiad idealny na chłodniejsze dni, polecam :)

Składniki:

  • pół cebuli
    300 g borowików
    250 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki pietruszki
    sól, pieprz
    łyżka masła
    2 łyżki śmietany
    łyżka mąki

    kasza jęczmienna z pieczarkami
    cheddar długodojrzewający 14 miesięcy

Sos z borowików z pietruszkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżce masła zeszklić pół drobno pokrojonej cebuli.

    Dodajemy do tego oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby.

    Przykrywamy i dusimy kilka minut uważając aby się nie przypaliły.

    Następnie dolewamy bulion warzywny, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości grzybów.
  • 2. Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę.

    Zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką.

    Sos podawałam z kaszą jęczmienną z pieczarkami oraz całość posypałam niewielką ilością sera cheddar.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy