Sos z jagód

0 (0 ocen)

  • 5 min

Sos najlepiej smakuje z goframi lub bezikami.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
    3 łyżki miodu
    1/4 szklanki białego słodkiego wina
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sok z cytryny
    szczypta przyprawy do piernika

Sos z jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody oczyszczamy, płuczemy na sicie, wrzucamy do rondelka. Dodajemy 3 łyżki miodu i 1/4 szklanki białego słodkiego wina. Całość gotujemy około 15 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli nie będzie wystarczająco gęsty, możemy zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i szczyptą przyprawy do piernika. Mieszamy.

Porady

Gotowy sos najlepiej smakuje z goframi lub bezikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy