Sos z kurek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ach, co to był za obiad! Wreszcie dorwałam w sklepie moje naukochańsze kurki i tak oto powstał najlepszy sosik ever z duuużą ilością natki pietruszki. Niebo w gębie!Grzybki podane były w towarzystwie kaszy jaglanej i zielonej sałaty z dodatkami.Trzeba spróbować!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g kurek
    1 średnia cebula
    2 łyżki masła
    150-200 ml śmietany 30%
    sól pieprz do smaku
    odrobina soku z cytryny
    dużo natki pietruszki

Sos z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki porządnie oczyścić i rozdrobnić.
    Na masełku ładnie podrumienić cebulę, dodać kurki, dusić do momentu aż grzyby puszczą wodę. Wtedy zalać całość śmietaną, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
    Gdy sos się zredukuje (zgęstnieje), dodać odrobinę soku z cytryny.
    Podawać na gorąco do makaronu, kaszy czy mięsa.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy