Sos z maślaczków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Maślaczkowy obiad

  • 40 min

Składniki:

  • świeże maślaki ok 500-600 g
    1 cebula
    1 szkl mleka
    1 szkl śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    szczypta kurkumy
    szczypta estragonu

Sos z maślaczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki oczyścić, przekroić na mniejsze kawałki i obgotować. W głębokim rondlu zeszklić na maśle cebulę, dodać maślaki i estragon oraz pieprz, chwilę posmażyć, gdyby zaczęły się przypalać, natychmiast podlać mlekiem. Mleko wymieszać ze śmietaną i mąką. Dodać do grzybów i sos ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, Doprawić do smaku solą i pieprzem i koloru kurkumą. Podawać z ziemniakami tłuczonymi. Posypać szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SOS PIECZENIOWY