Sos z podgrzybków

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Szybki do zrobienia, pyszny sos ze świeżych podgrzybków . Można go jeść z makaronem, ziemniakami super sprawdzi się do mielonych kotletów

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 25 dag podgrzybków
    1szkl bulionu
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    100 ml śmietany 30%
    sól, pieprz

Sos z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić. Duże kapelusze podzielić na 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę Grzyby i cebulę zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie wymieszać na gładką masę.Lekko podsmażyć na o beżowy kolor. Wlać do grzybów. Gotować na małym ogniu, gdy sos zacznie gęstnieć, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy