Sos z tartych ogórków w przecierze pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Przepis wymyśliłam , gdy po przyjeździe z urlopu pod folią były tylko przerośnięte ogórki, które nie nadawały się do kiszenia, ale żal było je wyrzucić.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5-2 kg przerośniętych ogórków
    2 łyżki soli
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. octu 10%
    4 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    500 g koncentratu pomidorowego z chili

Sos z tartych ogórków w przecierze pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypać solą i zostawić na 30 minut, gdy puszczą sok odcisnąć na durszlaku. Do garnka przełożyć koncentrat, wsypać cukier, zagotować, dusić aż cukier się rozpuści, wlać ocet, dodać przyprawy, tarte ogórki, gotować ok. 10 minut. Całość przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut w garnku pod przykryciem, zostawić w garnku aż ostygną, wystawić w chłodne, ciemne miejsce.

Porady

Słoiki można również pasteryzować w piekarniku w 125 stopniach C, ok. 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy