Przepis wymyśliłam , gdy po przyjeździe z urlopu pod folią były tylko przerośnięte ogórki, które nie nadawały się do kiszenia, ale żal było je wyrzucić.
60 min
Składniki:
1,5-2 kg przerośniętych ogórków
2 łyżki soli
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. octu 10%
4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
500 g koncentratu pomidorowego z chili
Sos z tartych ogórków w przecierze pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zasypać solą i zostawić na 30 minut, gdy puszczą sok odcisnąć na durszlaku. Do garnka przełożyć koncentrat, wsypać cukier, zagotować, dusić aż cukier się rozpuści, wlać ocet, dodać przyprawy, tarte ogórki, gotować ok. 10 minut. Całość przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut w garnku pod przykryciem, zostawić w garnku aż ostygną, wystawić w chłodne, ciemne miejsce.
Porady
Słoiki można również pasteryzować w piekarniku w 125 stopniach C, ok. 15 minut.
Komentarze