Przepis powstał z połączenia dwóch ulubionych dań mojego synka. Gdy pewnego dnia spytałam się na jaki obiadek ma ochotę - miał dylemat: pulpeciki, albo spaghetti, spaghetti, albo pulpeciki poproszę :D
20 min
Składniki:
Pulpeciki mięsne:
1. 500 g mięsa mielonego (najlepiej łopatka – szynka)
2. 1,5 kromki chleba
3. 1 jajko
4. 1 mała cebula
5. 2 ząbki czosnku
6. pieprz, sól do smaku
Sos:
1. puszka pomidorów bez skórki
2. 2 ząbki czosnku
3. Przyprawy: sól ziołowa, pieprz Cayenne, świeża bazylia
Pozostałe składniki:
1. pół paczki makaronu do spaghetti
2. 5 dag parmezanu
Spagetti bolońskie inaczej z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Chleb zamoczyć w niewielkiej ilości letniej wody, następnie odsączyć. Dodać mięso, jajko, posiekaną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem., wymieszać. Z masy uformować pulpeciki. W garnku zagotować osolona wodę. Do wrzątku wrzucić pulpeciki. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, zmniejszyć gaz i gotować ok. 5-7 minut (w zależności od wielkości pulpecików).
W tym czasie pomidory przelać na patelnię razem z sosem, dodać czosnek oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, przez ten czas kuchnia powinna wypełnić się zapachem bazylii. Do sosu włożyć ugotowane i odcedzone pulpeciki i gotować jeszcze przez minutę.
Ugotować makaron spaghetti wg przepisu producenta.
Po ugotowaniu nałożyć makaron na głęboki talerz polać sosem z pulpetami, posypać świeżo startym parmezanem, przyozdobić bazylią.
Komentarze