Spagetti Carbonara

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i bardzo sycące :)

  • 45 min

Składniki:

  • ( na 4 porcje )

    400g makaronu spagetti

    150g wędzonego boczku

    50g szynki parmeńskiej

    2 jajka

    100g żółtego sera

    3 łyżki tartego parmezanu

    2 łyżki śmietanki ( 30% )

    sól, pieprz

    szczypta gałki muszkatołowej

    olej do smażenia

Spagetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i szynkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente), nie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy starty żółty ser oraz parmezan . Do jajek dolewamy śmietankę i doprawiamy sos jajeczny solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

    Do podsmażonego boczku dodajemy ugotowany makaron, prosto z wody. Smażymy chwilę a następnie zdejmujemy patelnię z ognia i natychmiast do makaronu wlewamy przygotowany wcześniej sos jajeczny. Energicznie mieszamy do połączenia się składników. Podajemy od razu.

Komentarze

Podobne przepisy