Składniki:
400 g makaronu spaghetti,
200 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach,
kawałek drobiowej cienkiej kiełbasy
300 g gęstej śmietany 18 %,
oliwa z oliwek,
2 cebule,
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz,
sól
Spagetti z sosem serowo - śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę i kiełbasę pokrojone w kosteczkę.
Zmniejszamy gaz i dodajemy śmietanę oraz starty drobno ser żółty.Często mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo, aż ser się rozpuści , a sos będzie gładki i jednolity.Doprawiamy do smaku solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Odcedzony makaron podajemy z sosem.
Porady
Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać do niego więcej sera żółtego, a jeśli zbyt gęsty odrobinę jogurtu naturalnego
Komentarze