spagetti z sosem serowo - śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo sycące i smaczne danie

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    400 g makaronu spaghetti,
    200 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach,
    kawałek drobiowej cienkiej kiełbasy
    300 g gęstej śmietany 18 %,
    oliwa z oliwek,
    2 cebule,
    łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz,
    sól

Spagetti z sosem serowo - śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę i kiełbasę pokrojone w kosteczkę.
    Zmniejszamy gaz i dodajemy śmietanę oraz starty drobno ser żółty.Często mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo, aż ser się rozpuści , a sos będzie gładki i jednolity.Doprawiamy do smaku solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Odcedzony makaron podajemy z sosem.

Porady

Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać do niego więcej sera żółtego, a jeśli zbyt gęsty odrobinę jogurtu naturalnego

Komentarze

Podobne przepisy