Spaghetii carbonara

0 (0 ocen)

To danie bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Tym razem wypróbowałam z mieszanką przypraw do spaghetti carbonara.

Składniki:


  • 250 g makaronu do spaghetti
    250 ml kremówki
    150 g boczku wędzonego w plasterkach
    1 cebula mniejsza
    4 żółtka
    4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara
    pieprz i sól morska do smaku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    parmezan tarty

Spaghetii carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego dodać cebulę i podsmażać. Po 2-3 minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy