To danie bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Tym razem wypróbowałam z mieszanką przypraw do spaghetti carbonara.
Składniki:
250 g makaronu do spaghetti
250 ml kremówki
150 g boczku wędzonego w plasterkach
1 cebula mniejsza
4 żółtka
4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara
pieprz i sól morska do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
parmezan tarty
Spaghetii carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego dodać cebulę i podsmażać. Po 2-3 minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Komentarze