Spaghetii z mięsnymi kulkami

0 (0 ocen)

Klasyczne spaghetii już Ci się znudziło polecam troszkę inne wydanie

Składniki:

  • sos:
    koncentrat pomidorowy Pudliszki
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    kilka listków świeżej bazylii i oregano
    1/2 ostrej papryki
    sol i pieprz do smaku
    1 szklanka bulionu warzywnego

    kulki:
    1/2 kg mielonej łopatki
    1 cebula
    2 jajka
    1 bułka zamoczona w szklance mleka
    4 łyżki bułki tartej
    duży ząbek czosnku
    po 1/2 łyżeczki: papryka słodka, kolendra,majeranek,pieprz, tymianek, vegeta, rozmaryn.
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

    makaron spaghetti
    żółty ser

Spaghetii z mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kulki:
    Mięso mielone przekładamy do miski, ścieramy do niego cebulę na najdrobniejszych oczkach tarki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajka, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. odsączamy nadmiar tłuszczu po usmażeniu na ręczniku papierowym.
  • 2. Sos:
    Czosnek siekamy na drobno i podsmażamy na łyżce masła. Dolewamy bulion i dodajemy cały koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy posiekanymi ziołami i resztą przypraw.
  • 3. Makaron gotujemy wg przepisu. Ser ścierany na grubych oczkach tarki.
  • 4. Sposób padania:
    makaron, sos, kulki mięsne, ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy