Spaghetti a'la carbonara

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczny makaron z boczkiem, jajkami, śmietanką i parmezanem. Jedno z popularniejszych dan kuchni włoskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • łyżeczka oliwy
    łyżeczka masła
    250g boczku surowego
    2-3 ząbki czosnku
    3 jajka
    5 łyżek śmietanki słodkiej
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka oregano
    50g parmezanu
    sól, pieprz
    500g makaronu spaghetti

Spaghetti a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti a'la carbonara 1. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z masłem.
  • Spaghetti a'la carbonara 2. Czosnek kroimy i rozcieramy na desce do krojenia. Dodajemy do boczku i chwilkę przesmażamy.
    Jajka i śmietankę mieszamy z tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
    Makaron odcedzamy na sitku.
  • Spaghetti a'la carbonara 3. W dużym garnku zagotowujemy osolona wodę i gotujemy makaron al dente.
  • Spaghetti a'la carbonara 4. Do gorącego dodajemy podsmażony boczek oraz jajka ze śmietanką. Dokładnie mieszamy aż do ścięcia masy. Dodać starty parmezan i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy