Spaghetti ala bolognese

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jest to troszkę inny sposób na przygotowanie tradycyjnego spaghetti...jednak moim zdaniem niczym nie odstaje od oryginału.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki (na około 2-3 porcje), jedna porcja to 300g sosu z mięsem:
    -Cebula-1 średnia sztuka
    -Marchewka-1 średnia sztuka
    -Oliwa z oliwek-1 łyżka
    -Czosnek-5g (1 ząbek)
    -Mielone mięso wołowe-300g
    -Naturalny koncentrat pomidorowy-2 łyżeczki
    -Świeże pomidory (bez pestek pokrojone w kostkę)-2 średnie sztuki
    -Napój roślinny (np.mleko ryżowe, sojowe...)-1/3 szklanki
    -Sól, pieprz, suszone oregano

Spaghetti ala bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cebulkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać mocno patelnię i podsmażyć marchewkę i cebulę na łyżeczce oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy wszystko przez około 2 minutki, następnie dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy do szarości. Kolejnie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz obrane ze skórki, pokrojone pomidory bez pestek. Dusimy cały sos do rozpadu pomidorów. Pod sam koniec dodajemy napój roślinny i odparowujemy sos do momentu aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Makaron bezglutenowy gotujemy przez około 7 minut, tak aby był al dente, odcedzamy i łączymy z sosem. Jeżeli chcecie możecie posypać wasze spaghetti odrobiną startego sera.

Porady

Jeżeli nie macie świeżej bazylii spokojnie możecie zastąpić ją suszoną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy