Spaghetti ala bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i cebulkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać mocno patelnię i podsmażyć marchewkę i cebulę na łyżeczce oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy wszystko przez około 2 minutki, następnie dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy do szarości. Kolejnie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz obrane ze skórki, pokrojone pomidory bez pestek. Dusimy cały sos do rozpadu pomidorów. Pod sam koniec dodajemy napój roślinny i odparowujemy sos do momentu aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Makaron bezglutenowy gotujemy przez około 7 minut, tak aby był al dente, odcedzamy i łączymy z sosem. Jeżeli chcecie możecie posypać wasze spaghetti odrobiną startego sera.
Porady
Jeżeli nie macie świeżej bazylii spokojnie możecie zastąpić ją suszoną.
Komentarze