Spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i aromatyczne danie.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego

    1-2 cebule

    1 marchewka

    2 puszki pomidorów bez skóry

    4 łyżki koncentratu pomidorowego

    3 ząbki czosnku

    słodka i ostra papryka

    sól,pieprz

    cukier

    garść posiekanej bazylii

    olej do smażenia

    500 gram makaronu spaghetti

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cebuli i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy 10 minut.Pomidory z puszki miksujemy za pomocą blendera, wlewamy do mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy jeszcze przez chwilę, na końcu dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy porcję makaronu i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy