Pyszny, włoski makaron - minimum składników, maksimum smaku.
12 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g makaronu spaghetti,
90 g boczku wędzonego,
2 jajka,
50 g sera Grana Padano (starty na małych oczkach),
garść posiekanej natki pietruszki,
3 małe ząbki czosnku,
świeżo mielony pieprz,
sól,
pół łyżki oleju z dodatkiem czosnku.
Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka sparzam wrzątkiem (10 sekund każde jajko), wbijam do głębokiego talerza, dodaję sól, dokładnie roztrzepuję widelcem.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzewam olej, podsmażam drobno pokrojony boczek, aż się zarumieni. Następnie dodaję posiekaną natkę (1/4 zostawiam) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam jeszcze przez kilkanaście sekund.
Trzymam patelnię na małym ogniu, dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu.
Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki.
Komentarze