SPAGHETTI CARBONARA

0 (0 ocen)

  • 12 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, włoski makaron - minimum składników, maksimum smaku.

  • 12 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
    90 g boczku wędzonego,
    2 jajka,
    50 g sera Grana Padano (starty na małych oczkach),
    garść posiekanej natki pietruszki,
    3 małe ząbki czosnku,
    świeżo mielony pieprz,
    sól,
    pół łyżki oleju z dodatkiem czosnku.

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzam wrzątkiem (10 sekund każde jajko), wbijam do głębokiego talerza, dodaję sól, dokładnie roztrzepuję widelcem.
    Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
    Rozgrzewam olej, podsmażam drobno pokrojony boczek, aż się zarumieni. Następnie dodaję posiekaną natkę (1/4 zostawiam) i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam jeszcze przez kilkanaście sekund.
    Trzymam patelnię na małym ogniu, dodaję gorący makaron, dobrze mieszam. Patelnię odstawiam z ognia, dodaję 2/3 sera, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
    Makaron polewam jajkami, mieszam. Jajka nie mogą się ściąć, sos ma tylko zgęstnieć od gorącego makaronu.
    Na talerzach posypuję pozostałym serem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy