400 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
175 g boczku, bez skórki, pokrojonego w paski
25 g masła
175 g pieczarek, pokrojonych w plastry
300 ml śmietany kremówki
3 jajka, roztrzepane
100 g parmezanu startego
sól i pieprz
Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać spaghetti oraz 1 łyżkę oliwy i gotować do miękkości. Odcedzić, przełożyć na podgrzany półmisek, przykryć.
2.Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Dodać czosnek i boczek, smażąc do czasu, gdy bekon stanie się kruchy. Przełożyć na ogrzany półmisek.
3.Na rozgrzanym na patelni maśle przez 3-4 minuty smażyć pieczarki od czasu do czasu mieszając. Dodać usmażony wcześniej boczek, cebulę oraz czosnek. Pozostawić pod przykryciem.
4.W dużej misce wymieszać śmietanę, jajka i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Do boczku i pieczarek szybkim ruchem dodać makaron, polewając wszystko sosem z jajek i śmietany. Dobrze wymieszać używając dwóch widelców.
Komentarze