Spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna wersja z kremowym sosem z pieczarkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry
    2 ząbki czosnku, posiekane
    175 g boczku, bez skórki, pokrojonego w paski
    25 g masła
    175 g pieczarek, pokrojonych w plastry
    300 ml śmietany kremówki
    3 jajka, roztrzepane
    100 g parmezanu startego
    sól i pieprz

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać spaghetti oraz 1 łyżkę oliwy i gotować do miękkości. Odcedzić, przełożyć na podgrzany półmisek, przykryć.
  • 2. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Dodać czosnek i boczek, smażąc do czasu, gdy bekon stanie się kruchy. Przełożyć na ogrzany półmisek.
  • 3. Na rozgrzanym na patelni maśle przez 3-4 minuty smażyć pieczarki od czasu do czasu mieszając. Dodać usmażony wcześniej boczek, cebulę oraz czosnek. Pozostawić pod przykryciem.
  • 4. W dużej misce wymieszać śmietanę, jajka i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Do boczku i pieczarek szybkim ruchem dodać makaron, polewając wszystko sosem z jajek i śmietany. Dobrze wymieszać używając dwóch widelców.

Porady

Nie wolno dopuścić do ścięcia się jaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy