Spaghetti Carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo sycące danie obiadowe, chociaż stosunkowo tanie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti (ugotowany al-dente): 1 opakowanie
    - śmietana 30%: 1 opakowanie
    - plasterki szynki lub wędzonego boczku: 5 sztuk
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - świeża natka pietruszki: 1 pęczek
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz biały: 1 szczypta
    - parmezan: 40 gramów

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojony w paseczki boczek oraz posiekany czosnek (uważamy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki). W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę z jajkiem. Wylewamy całość na patelnię z boczkiem. Mieszamy a gdy tylko całość zaczyna gęstnieć zdejmujemy z ognia (aby nie zrobić jajecznicy). Dodajemy makaron i całość mieszamy (można chwilę podsmażyć). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, parmezan i ponownie mieszamy. Podajemy od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy