Spaghetti Carbonara

0 (0 ocen)

  • 30 min

Do tej pory dość sceptycznie podchodziłam do takiej wersji spaghetti. Nie przepadam za boczkiem, dlatego ciężko mi się było przekonać. Jednak przełamałam swojej bariery i przygotowałam to oto danie. Nigdy nie jadłam lepszego spaghetti! :)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 gram spaghetti
    150 gram wędzonego boczku
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    330ml śmietany 30%
    przyprawa do spaghetti
    sól morska
    pieprz czarny

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wędzony boczek kroimy w zgrabną kostkę, przekładamy do patelni wok i przesmażamy. Gdy boczek nieco się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz to dodajemy pokrojoną w zgrabną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – przesmażamy jeszcze chwilę. W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti w osolonej wodzie, natomiast do śmietanki wsypujemy przyprawę do spaghetti carbonara i dokładnie mieszamy.
  • 2. Do przesmażonego z cebulą boczku dodajemy ugotowany makaron oraz wlewamy śmietankę – mieszając przesmażamy jeszcze chwilę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco – ja posypałam posiekanym szczypiorkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy