Do tej pory dość sceptycznie podchodziłam do takiej wersji spaghetti. Nie przepadam za boczkiem, dlatego ciężko mi się było przekonać. Jednak przełamałam swojej bariery i przygotowałam to oto danie. Nigdy nie jadłam lepszego spaghetti! :)
Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wędzony boczek kroimy w zgrabną kostkę, przekładamy do patelni wok i przesmażamy. Gdy boczek nieco się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz to dodajemy pokrojoną w zgrabną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek – przesmażamy jeszcze chwilę. W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti w osolonej wodzie, natomiast do śmietanki wsypujemy przyprawę do spaghetti carbonara i dokładnie mieszamy.
2.Do przesmażonego z cebulą boczku dodajemy ugotowany makaron oraz wlewamy śmietankę – mieszając przesmażamy jeszcze chwilę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco – ja posypałam posiekanym szczypiorkiem
Komentarze