Spaghetti cukiniowe z sosem mięsnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny makaron zastąpiłam cukinią pokrojoną spiralizerem, którą podałam z sosem mięsnym i posypałam białym serem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 młode cukinie
    500 g mięsa mielonego, u mnie sarnina
    1 litr passaty pomidorowej
    1/4 fenkułu
    2 łodygi selera naciowego
    marchewka
    sól
    pieprz
    cebula
    lubczyk
    2 ząbki czosnku
    tymianek
    papryczka chili
    kilka kropli sosu Worcestershire
    łyżka oleju
    250 g białego sera
    bazylia

Spaghetti cukiniowe z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażamy na oleju, do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, drobno pokrojony fenkuł i seler oraz drobno posiekane chili. Po 15 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu co najmniej przez 45 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem, sosem Worcestershire, przeciskamy do niego czosnek oraz dodajemy zioła. Do sosu dodajemy pokrojoną na spaghetti cukinię i dusimy prze klika minut, aż cukinia się podgrzeje.

    Potrawę podajemy posypaną białym serem oraz świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy