SPAGHETTI Z BOCZKIEM I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron ekspresowy w przygotowaniu i zaskakujący smakiem. :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
    125 g boczku wędzonego,
    mała cebula,
    2 ząbki czosnku średniej wielkości,
    opakowanie śmietany 30% (200 g),
    opakowanie sera tartego do makaronu (40 g),
    czubata łyżka posiekanej natki pietruszki,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    bazylia.

Spaghetti z boczkiem i słodką śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję w małe paseczki, cebulę i czosnek drobno siekam.
    Makaron gotuję w osolonej wodzie.
    Podsmażam pokrojony boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut.
    Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję.
    Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty.
    Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy