na 2 porcje:
makaron spaghetti lub wstążki na 2 porcje
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 gram boczku
100 gram sera gorgonzola
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
parmezan do posypania
Spaghetti z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a po ugotowaniu odcedzamy ale nie przelewamy zimna wodą.
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz ze skórą.
Cebule i czosnek kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie. Dodajemy też pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodajemy cukinię i podsmażamy dalej.
Na koniec z cukinią mieszamy pokruszony ser i śmietanę mieszamy do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia dodajemy ciepły makaron.
Komentarze