Spaghetti z dynią i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 pieczarek
    300 g dyni
    1/2 szkl pure z tykwy lub dyni
    1-2 ząbki czosnku
    500 ml bulionu warzywnego
    tymianek
    pieprz turecki
    papryka ostra w proszku
    imbir
    gałka muszkatołowa
    kurkuma
    sól
    1/2 opakowania makaronu spaghetti
    olej do smażenia
    1/2 szkl startego żółtego sera

Spaghetti z dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynie pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy