Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.
30 min
Składniki:
6 pieczarek
300 g dyni
1/2 szkl pure z tykwy lub dyni
1-2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
tymianek
pieprz turecki
papryka ostra w proszku
imbir
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
1/2 opakowania makaronu spaghetti
olej do smażenia
1/2 szkl startego żółtego sera
Spaghetti z dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynie pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.
Komentarze