Spaghetti z dyniowym pesto

0 (0 ocen)

Zastanawiałam się jak będzie smakować i przyznam się, że… zjadłam 2 talerze! A córcia wcinała, aż jej makaron fruwał po brodzie ;)

Składniki:


  • 200 g makaronu spaghetti
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki sezamu
    1 ząbek czosnku
    100 g puree z dyni
    60 g twardego sera
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki oleju sezamowego
    Sól i pieprz do smaku
    Natka siekana do posypania

Spaghetti z dyniowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na suchej patelni uprażyć sezam i pestki dyni, wystudzić. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.

    Do rozdrabniacza wsypać ser pokrojony na mniejsze kawałki, dodać pestki i sezam, zmiksować na ‘okruchy’.

    Na patelnię wlać olej i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć, dodać puree z dyni, zmielone ziarna z serem, doprawić solą i pieprzem.

    Na koniec dodać olej sezamowy. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

    Wrzucić odcedzony makaron, dodać 3 łyżki wody z gotowania makaronu, wymieszać i od razu rozkładać na talerze. Posypać natką pietruszki i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy