około 500 g mielonego mięsa (najlepiej pół na pół drobiowego z wieprzowym-z łopatki lub szynki)
mała, pokrojona w kosteczkę cebula ( uprzednio przesmażona)
1 mała bułka,
1 jajko,
sól pieprz. majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, granulowany czosnek,
olej do smażenia,
bułka tarta,
opakowanie makaronu spaghetti
słoiczek ulubionego sosu bolońskiego
starty ser
zielona pietruszka lub bazylia do posypania
Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w wodzie lub mleku i po chwili dokładnie odciskamy. łączymy z mięsem i cebulą. Dodajemy przyprawy do smaku Następnie dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy z mięsa malutkie klopsiki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy. Gdy będa prawie gotowe zalewamy jej sosem bolońskim. Wykładamy na ugotowany makaron, posypujemy startym serem i zielonymi dodatkami.
Komentarze