spaghetti z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i sycące danie dla wielbicieli makaronu.

  • 40 min

Składniki:

  • około 500 g mielonego mięsa (najlepiej pół na pół drobiowego z wieprzowym-z łopatki lub szynki)
    mała, pokrojona w kosteczkę cebula ( uprzednio przesmażona)
    1 mała bułka,
    1 jajko,
    sól pieprz. majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, granulowany czosnek,
    olej do smażenia,
    bułka tarta,
    opakowanie makaronu spaghetti
    słoiczek ulubionego sosu bolońskiego
    starty ser
    zielona pietruszka lub bazylia do posypania

Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku i po chwili dokładnie odciskamy. łączymy z mięsem i cebulą. Dodajemy przyprawy do smaku Następnie dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy z mięsa malutkie klopsiki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy. Gdy będa prawie gotowe zalewamy jej sosem bolońskim. Wykładamy na ugotowany makaron, posypujemy startym serem i zielonymi dodatkami.

Porady

Klopsiki można przygotować dzień wcześniej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy