SPAGHETTI Z KREWETKAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Montignacowe przepyszne spaghetti: krewetki i fasolka szparagowa cudownie się komponują z makaronem al dente i białym winem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - krewetki gotowane - najlepiej duże: 0.5 kilograma
    - fasolka szparagowa: 0.5 kilograma
    - białe wytrawne wino: 1 szklanka
    - czosnek: 2 ząbki
    - natka pietruszki pęczek: 1 sztuka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - makaron spaghetti (pszenica durum lub makaron z mąki pp): 25 dekagramów
    - ewentualnie parmezan do posypania: 4 łyżeczki

Spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę ugotować na parze al dente. Krewetki (jeśli są zamrożone) wyrzucić na sito i przepłukać gorąca wodą. Natkę posiekać, czosnek posiekać.
  • 2. Makaron ugotować al dente, przed odcedzeniem odlać do niewielkiego kubeczka trochę wody, w której gotował się makaron .
  • 3. Na dużej patelni "przesmażyć" bez tłuszczu roztarty czosnek, dodać krewetki i na mocnym ogniu odparować nadmiar wody, zalać winem i dusić 5 minut. Dodać fasolkę, natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste można podlać woda z gotowania makaronu.
  • spaghetti z krewetkami 4. Podawać posypane parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy