Spaghetti z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niewiele składników, niewiele czasu - tylko tyle potrzeba, aby przyrządzić spaghetti z orzechami.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 200 gramów
    - orzechy ziemne: 10 dekagramów
    - ser żółty: 15 dekagramów
    - liście bazylii: 0.5 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól morska, pieprz czarny świeżo mielony (do smaku): 3 szczypty

Spaghetti z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente.
  • 2. Ser zetrzeć na plastry.
  • 3. Orzechy uprażyć na suchej patelni, uważając, aby ich nie przypalić.
  • 4. W woku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek, zamieszać i dodać ugotowany makaron. Dobrze wymieszać.
  • 5. Do makaronu dodać 2/3 sera, wymieszać.
  • 6. Gdy ser zacznie się topić, dodać orzechy. Wymieszać.
  • 7. Dodać liście bazylii (część pozostawić do dekoracji). Wymieszać.
  • 8. Porcje makaronu oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć pozostałą część sera i bazylii. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy